trende

Trafik Cezalarına Nasıl İtiraz Edilir?

02.02.2023
1.900
Trafik Cezalarına Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik cezalarına itiraz etmek için hukuki yollardan hangisine hangi süre içerisinde başvuru yapılması gerektiği Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanaklarının Düzenlenmesinde, Tahsilinde Ve Takibinde Uygulanacak Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile düzenlenmiştir. Bu yönetmeliğe göre, kesilen para cezalarına itiraz süresi, ceza tutanağının ilgilisine teslim edildi andan başlar ve 15 iş günü içerisinde itiraz edilmesi gerekir.

İtirazlar Sulh Ceza Hakimliği’ne bir dilekçe ile yapılmaktadır. Bu dilekçede cezanın hukuka aykırı olduğundan bahisle cezanın iptali istenilmektedir. Hazırlanan dilekçeye ek olarak,

  • Kimlik/ehliyet fotokopisi,
  • trafik idari para cezası  karar tutanağı ve tutanak tebligatının fotokopisi,
  • Ödeme yapıldıysa dekont,
  • Trafik cezası uygulanan aracın ruhsat fotokopisi

eklenerek dilekçe ile birlikte sulh ceza hakimliğine başvuru yapılır. Sulh Ceza Hakimliği’ne ister avukat aracılığı ile isterse ceza yiyen bizzat başvuru yapabilir. İtiraz dilekçesi ile duruşma yapılmaksızın, dosya üzerinden karar verilmektedir. Karar itiraz edenin lehine verildiğinde yargılama giderleri ödenmeyecektir ancak aleyhe verilen kararlarda yargılama giderleri itirazı haksız görülen kişi üzerinde bırakılır.

Aracın bağlanması, ehliyete el konulması gibi durumlarda işlemin iptali için yargılama yeri idari yargıdır. Bu durumlarda idare mahkemelerine iptal talepli başvuru gerekmektedir. İdare mahkemelerine yapılacak başvurular da daha önce bahsedilen usul ile yapılır.

Trafik idari para cezalarında itiraz etmeden önce ödeme yapmak zorunlu değildir ancak itirazın sonucu itiraz edenin aleyhine çıkarsa, geciken tüm süreler için faiz uygulanarak tahsil edilir. Uygulamada indirimli ödeme dönemi içerisinde cezaların ödenerek itirazların yapıldığı görülmektedir. Böylece olası bir aleyhe karar gelme durumunda indirimli ödeme döneminden faydalanmış olunmakta ve faiz ödemesi de yapılmamaktadır.

Para cezalarının tutanağın ilgilisine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde ödenmesi gerekir. Bu sürede ödenmeyen cezalar için aylık uygulanacak faiz oranı %5 olarak belirlenmiştir.

Trafik cezasına itiraz edilmesi konusunda hak kaybı yaşamamak adına hukuki danışmanınızdan destek almanızı tavsiye ederiz. İtirazın sonucuyla ilgili bilgilendirme tebligatı adresinize ulaşır ancak UYAP vatandaş portalı üzerinden tarafı olduğunuz dava/icra dosyalarını görebilir ve süreci online olarak takip edebilirsiniz.

Konuya ilişkin Basına Yansıyan Örnek Haberler

Anadolu Ajansı tarafından yapılan bir haberde hız sınırını 1 km kadar aşan sürücünün cezasının iptal edildiği ifade edildi.

“Bilecik D-650 kara yolu Bozüyük ilçesi istikametinde 110 kilometre/saatlik hız limitini yüzde 10 hata payıyla 1 kilometre aştığı için bir sürücüye verilen idari para cezası, radar sistemindeki hata payı dikkate alınmadığı gerekçesiyle kaldırıldı.”

https://www.aa.com.tr/tr/gundem/bir-kilometrelik-hiz-asimi-cezasi-hata-payi-gerekcesiyle-kaldirildi/2469123

Benzer bir haber TGRThaber.com.tr de yayınlandı. Buna göre; “Adana’dan Amasya’ya doğru yolculuk eden sürücüye, hız limitini 25 kilometre aştığı gerekçesiyle verilen 314 lira para cezası, Yargıtay’ın kararıyla iptal edildi. Yüksek Mahkeme, metal yoğunluğundan dolayı cihazın yanlış ölçüm yapabileceğini belirterek emsal niteliğinde bir karara imza attı.”

https://www.tgrthaber.com.tr/yasam/yargitaydan-emsal-hiz-asim-cezasi-karari-2806830

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Avukat Emre KIRMIZI
Avukat Emre KIRMIZI
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabilirim?