Konusu suç teşkil eden fiilleri adli makamlara savcılık aracılığı ile bildirmek mümkündür. Savcılık kamu güvenliğini ve genel düzene aykırı olan fiilleri soruşturarak suç işlendiğine kanaat getirse kamu adına dava açılmasına karar verir. Verdiği karara istinaden bir iddianame düzenleyerek ilgili mahkemeye soruşturmanın neticelendiğini ve dosya kapsamında incelenen fiilin suç olduğunu bu nedenle kamu adına kovuşturma yaparak şüpheliler hakkında ceza verilmesi gerektiğini mahkemeye iletir.
Her suç kendine özel vasıflandırmaya tabiidir. Ceza hukukunda şikayete tabi suçlar ve şikayete tabi olmayan suçlar ayrımı yapılmıştır. Buna göre bir suç işlendiği tarihte ceza kanunlarında şikayete tabi bir suç işlenmişse doğrudan bir dilekçe ile savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Size en yakın karakola da başvuruda bulunmanızda bir sakınca bulunmamaktadır.
Suç duyurusu dilekçesinde yer alması gereken unsurlar; Şikayetçinin adı soyadı, TC kimlik numarası, Adres, Şüphelinin adı soyadı, biliniyorsa TC kimlik numarası, adresi, Suçun ne olduğu, işlendiği tarih, yer, deliller, talepler ve şikayetçinin imzası.
Örnek şablon aşağıdaki gibidir;
Dilekçede olabildiğince açık ifadeler ve net cümleler kurulmalıdır.
Şikayet konusundan uzak, anlamsız ve olay ile ilgili olmayan cümlelerden kaçınılmalıdır. Dilekçenin uzun ve gereksiz bilgilerle doldurulması sürecin uzamasından başka bir anlam ifade etmemektedir. Bu nedenle açıklama kısmında olayın ne olduğunu ve nasıl geliştiğini kısa ve net ifadelerle ortaya koymak gerekmektedir.
Suç duyurusunu bulunduğunuz yere en yakın savcılığa giderek yapabilirsiniz. Dilekçenin tevzi bürosuna tesliminden sonra tarafınıza verilecek bir alındı belgesi ve “soruşturma numarası” alabilirsiniz. Bu şekilde evrakın ve dosyanın takibini sağlayabilirsiniz. Suç duyurusunda bulunmak ücretsizdir. Ancak suç duyurusu neticesinde açılması muhtemel bir kamu davasında yargılama sonunda haksız çıkılması halinde yargılama giderleri ve vekalet ücretleri davayı kaybeden tarafa yükletilmektedir. Bu nedenle haksız ve mesnetsiz suç duyurusunda bulunarak adli makamları meşgul etmekten kaçınmak gerekir.,
Suç duyurusundan sonra, savcılık iddiaları incelemek üzere dosya oluşturup gerekli araştırma ve soruşturma işlemlerini yapmaktadır. Bu süreç bulunduğunuz bölgedeki adli makamların yoğunluğuna göre daha kısa ya da daha uzun sürebilmektedir. Bu nedenle bu hususta sonuçlanmaya ilişkin kesin bir süre belirlemek mümkün değildir.
Dosyanızın durumunu şikayette bulunduğunuz savcılık makamından öğrenebilirsiniz. Dosyanızda sizi ilgilendiren bir durum olduğunda tebligat usulü ile haberdar olursunuz. UYAP üzerinden de dosya takibini sağlayabilirsiniz.
Teşekkürler, numaranızı not aldım en kısa sürede ulaşacağım size.
eşimi rahatsız eden bir şahıs var günlerce arıyor ve numarasını dağıtmış şikayete bulunmak istiyorum
No 2023/433 hazırlık sayısı belirtilen iş bu dosyada hakkımda takipsizlik kararı verilmiştir savcilık makamı el konulan telefon ve sim kartlarım tarafima neden iada edilmiyor önceden dilekçe verdim 8 maş 2024 çarşam
Kısmi olarak okudum, kaydettim hepsini okuyacağım. Teşekkürler