trende

Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcı Nedir?

10.11.2021
3.862
Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcı Nedir?

    Hizmet Sağlayıcı Nedir?

    Hizmet sağlayıcı, elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişileri ifade eder. Hizmet sağlayıcılar 26 Ağustos 2015 tarih ve 29457 sayılı Resmi Gazete’de  yayımlanan “Elektronik Ticarette Hizmet Sağlayıcı ve Aracı Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik” uyarınca elektronik ticaret faaliyetine girişmeden önce bazı yükümlülükleri yerine getirmek zorundadır. Buna göre, tebligata elverişli KEP adresi, elektronik posta adresi ve telefon numarası ile varsa işletme adı veya tescilli marka adı bulundurmalıdır. Mensubu olduğu meslek odası ve varsa üyesi olduğu sektörel kuruluşlar ile meslekle ilgili davranış kuralları ve bunlara elektronik olarak ne şekilde ulaşılabileceğine ilişkin bilgiler eksiksiz olarak bulundurulmalıdır. Tacir ise ayrıca ticaret unvanı, MERSİS numarası ve merkez adresi. Esnaf ise ayrıca adı ve soyadı, vergi kimlik numarası ve merkez adresi zorunlu olarak bulundurulması gerekmektedir. Hizmet sağlayıcı bu bilgileri web sitesinde ana sayfadan doğrudan ulaşılabilecek şekilde oluşturacağı “iletişim” sayfasında bulundurmakla yükümlüdür.

    Aracı hizmet sağlayıcı Nedir?

      Başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ve tüzel kişileri ifade eder. Başka bir ifadeyle “elektronik pazar yerleri“ olarak tanımlanabilir. Alıcı ile hizmet sağlayıcıyı bir araya getirerek, hizmet sağlayıcılarına kendi sanal dükkanlarını oluşturma imkanı vermektedir. Hizmet sağlayıcı için yukarıda bahsettiğimiz yükümlülüklerin tamamı aracı hizmet sağlayıcı için de geçerlidir. Aracı hizmet sağlayıcı, elektronik ticaret ortamı sunduğu hizmet sağlayıcıya ilişkin bilgilerin, hizmet sağlayıcıya tahsis edilen alanda gösterilebilmesi ve güncellenebilmesi için gerekli teknik imkânları sağlar. Aracı hizmet sağlayıcı, hizmet sağlayıcının yukarıda sayılan ve bulundurması zorunlu bilgi ve belgelerin elektronik ticarete başlanmadan önce yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamak zorundadır.

      Aracı hizmet sağlayıcı, hizmet sunduğu elektronik ortamı kullanan gerçek ve tüzel kişiler tarafından sağlanan içeriği kontrol etmek, bu içerik ve içeriğe konu mal veya hizmetle ilgili hukuka aykırı bir faaliyetin ya da durumun söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Buna karşılık hak sahipleri tarafından hukuka aykırılığın giderilmesi için içeriğin kaldırılması talebinde bulunulması ve ispata yeter deliller sunulması durumu uyuşmazlığa konu olmuş ve bu durumda aracı hizmet sağlayıcıların sorumluluğuna gidilebilmesi yönünde Yargıtay kararı mevcuttur.[1]


      [1] Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 16.12.2019 tarihli E. 2019/618 K. 2019/8167 sayılı kararında; “içerik sağlayıcı sıfatı bulunmayan internet yer ve hizmet sağlayıcı kuruluşların tazminat sorumluluğundan bahsedebilmek için, imkan sağladıkları içeriğin hukuka aykırı ve marka hakkına tecavüz niteliğinde olduğunun bilmeleri gerekir. Bunun için de önceden hak sahipleri tarafından uyarılmaları ve hukuka aykırı içeriği makul süre içerisinde kaldırmalarını yer ve hizmet sağlayıcı kuruluşlardan talep etmeleri gerekir. Ayrıca hak sahiplerinin, içeriğinin kaldırılmasını talep ederken, kendilerinin önceden elde edilmiş üstün hak sahibi olduklarını yaklaşık ispata yeterli delillerini de anılan kuruluşlara sunmuş olmaları gerekir” ifadelerine yer vererek içeriğin hukuka aykırı olduğunun bilinilmesi halinde aracı hizmet sağlayıcıların sorumluluğuna gidilebileceğine değinmektedir.

      Ziyaretçi Yorumları

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      Whatsapp
      Avukat Emre KIRMIZI
      Avukat Emre KIRMIZI
      Merhaba. Size nasıl yardımcı olabilirim?