ATEŞLİ SİLAHLAR VE BIÇAKLAR İLE DİĞER ALETLER HAKKINDA YÖNETMELİK ‘te yer alan “Taşıma ruhsatı verilebilecek diğer meslek mensupları” arasında baroya kayıtlı avukatlar sayıldığından, baroya kayıtlı olmaları kaydıyla istenilen belgeleri tamamladıktan sonra silah taşıma ruhsatı alınmasında bir engel bulunmamaktadır.
Mevzuat çerçevesinde Meslek mensubu sınıfında yer alan avukatların aşağıdaki belgeleri tamamlayarak ikametgahının olduğu yer ilçe emniyet müdürlüğü, Jandarma gibi kolluğun olduğu yerlere başvuru yapabilirler.
Başvuruda istenen belgeler;
1-Nüfus Cüzdanı aslı
2-Dilekçe (Detaylar aşağıda)
3-4 Adet Fotoğraf(İlçe Emniyet sitelerinde biyometrik yazılmamış ancak biyometrik fotoğraf tercih edilebilir mi sormanızı tavsiye ederiz)
4-Baro’ya kayıtlı olduğunuza dair faaliyet belgesi.
5-Heyet Raporu(Tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak olan heyet raporu)
6-Avukatlık Ruhsat Fotokopisi (Bir de barodan alınacak faaliyet belgesi)
7-Harç Makbuzu ve Kart Ücretinin Yatırılması(Ziraat bankasından yatırılabiliyor ancak tercihen vergi dairelerine de yatırabilirsiniz)
8-Yarım Kapak Dosya
9-Vergi Dairesinden 5.000 TL’yi aşan tutarda vadesi geçmiş vergi borcu olmadığını gösterir belge istenmektedir.
(E-devlet üzerinden GİB online işlemlerden alınabiliyor, vergi dairesine gidilmesine gerek yok)
Süreci kısa özetlemek gerekirse, İnternet üzerinden randevu alıp, yukarıdaki belgeleri tamamlayıp, bulunduğunuz yerdeki ilgili birime müracaat edilecek. Kaymakam Silah Satın Alma belgesini onayladıktan sonra, o belge ile MKE’den silah alınabilecek. Silahı aldıktan sonra tekrar ilçe emniyete gelip, silahı ruhsata işletmek gerekmektedir. Silah ruhsatının mülki amirce onaylanması 1 ay veya biraz daha fazla sürebiliyor, ikamet edilen yerin yoğunluğuna göre değişkenlik göstermektedir.
Başvuru dilekçesinin elle yazılması ya da bilgisayar çıktısı olmasının bir önemi yok, kısa bir beyanla ” X sicil numarasıyla X barosuna kayıtlı avukatım. MKE’den silah alınmak üzere tarafıma TAŞIMA silah ruhsatı düzenlenmesini arz ederim” gibi talep yazılabilir. Bürodaki memur arkadaşlar da bu konuda yardımcı olacaktır.
Silah satın alma sürecinde izlenecek 2 yol bulunmaktadır. Birincisi sıfır silah satmaya yetkili tek yer MAKİNE ve KİMYA ENDÜSTRİSİ A.Ş (MKE) web sitesinden öncesinde fiyatlara bakarak kendinize uygun silahı belirleyip, online randevu alarak gidilip satın alma yapılabilir. Diğer bir yöntem ise ruhsatlı silaha sahip başka bir kişiden devir yoluyla silah alınabilir. Devir için işletilen prosedürde ayrıca devir dilekçeleri istenmektedir. Devralan ve devreden silah ile ilgili detayların yer aldığı bir dilekçeyi doldurup ilçe emniyet müdürlüğüne müracaat ederek süreci tamamlayabilir.
İstanbul MKE’den silah alınacaksa mutlaka randevu alarak gitmelisiniz, bu konuda çok hassas olduklarından randevu almadan gittiğinizde işlem yapamadan dönebilirsiniz. Buna ek olarak satın alınacak silahı randevudan önce kararlaştırıp, gittiğinizde direk silahı satın alma işlemine geçmeniz tavsiye edilir. Diğer türlü hem kalabalık olma ihtimaline karşılık silah seçmekte zorlanırsınız hem de işleminiz gecikir.
Fişek satın alma işlemleri için silahınızın ruhsat onayından sonra e devlete işlenmesini beklemek gerekecek. E-devlette Mermi Satın Alma Belgesi Başvurusu menüsünden istihkakınız olan mermiyi satın almak için ŞİFRE talebinde bulunulacak. Bu şifre ile MKE ya da MKE BAYİLERİ olan yerlerden mermi satın alabilirsiniz. Yıllık 1000 ADET fişek satın alma hakkı bulunmaktadır. Güncel mermi fiyatlarını MKE ‘nin web sitesinden takip edebilirsiniz.
Taşıma ruhsatı alma süreci ile ilgili sorularınızı bu konu altından yorum yaparak sorabilirsiniz. İletişim Sayfamızdan bize ulaşarak da merak edilenleri sorabilirsiniz.
- 2023 Yılı Avukatlık Silah Taşıma Ruhsatı Ücreti Ne kadar?
- 5 YIL için toplam 23.093,00 TL
- 2024 Yılı Avukatlık Silah Taşıma Ruhsatı Ücreti Ne kadar?
- 5 YIL için toplam harç bedeli 54.889,50 TL
- Bağlı Çalışan Avukatlar Taşıma Ruhsatı Alabilir mi?
- Baroya kayıtlı olması kaydıyla evet alabilir
- Heyet Raporu Ne kadar Sürede Çıkar
- Bulunduğunuz yere göre değişmekle birlikte ortalama 1-2 haftaya çıkmaktadır. E-devlet üzerinden raporu çıktı alabilirsiniz.
- Hem Taşıma Hem Bulundurma Ruhsatı Alabilir miyim?
- Alınabilir, her ruhsat ayrı bir satın alma belgesi demektir. Taşıma için ayrı bulundurma için ayrı başvuru yapılarak alınabilir.
önce silahı satın alıp sonra mı emniyete müracaat ediyoruz ? yoksa önce emniyete gidip mke den silah alacağımızı bildirmemiz yeterli mi ?
Mustafa Bey Merhaba,
Önce emniyete evrak teslim ediyorsunuz, o evrak incelendikten sonra bir eksiklik yoksa satın alma belgesi düzenleniyor size. Emniyet sizi arıyor, satın alma belgenizi alabilirsiniz diyor. Gidip o belgeyi aldıktan sonra MKE’ye gidiyorsunuz. Silahı alıyorsunuz sonra yine emniyete gelip aldığınız silahı ruhsata işletme işlemleri yapıyorsunuz.
Hocam cok yararli bilgilendirici bir site yapmissiniz cok tesekkurler. Size bir sorum var Amerikan vatandasiyim kiz kardesimin cocuklarini evlatlik edinip onlari da vatandasliga gecirmek istiyorum egitimleri burada bedava olmasi icin. Turkiyede evlatlik edinme islemleri ne kadar surer? tesekkurler
İyi günler. Benim bir kaç sorum olacak bunu cevabini çok aradım fakat maalesef bir bilgi edinemedim cevaplayabilirseniz çok sevinirim. Şimdi bir avukat olarak tüm belgeleri eksiksiz ve sorunsuz bir şekilde teslim edersek taşıma ruhsatı keşin olarak çıkıyor mı yoksa redd edilme durumu var mi? Ve farz edelim ki redd edilde ödediğimiz 23.093Tl harcın iadesi oluyor mu?
Merhaba,
Tüm belgeler eksiksiz ve sorunsuzsa taşıma ruhsatınız çıkar. Can güvenliği sebebiyle alınanlardaki gibi mülki amirin taktir yetkisine bırakılmış bir mevzu değil. Olur da onaylanmaz reddedilirse, iptal davası açarsınız ve muhtemelen lehinize olur. Dosyanız onaylanmadı ise ödediğiniz verginin tamamı iade olur.
kesin verilir .baroya kayıtlı her avukatın başvurması sonucu silah taşıma ruhsatı alabilirsin.bazı maddeleri yerine getirme şartı ile
Değerli meslektaşım, çok teşekkürler bu kıymetli paylaşımınız için
Meslektaşım hürmetler. Ben doyurucu bir bilgi alamadığım ama konuya vâkıf olduğunuzu zannettiğim için size şunu sormak isterim; nöromüskuler bir hastalığım (Myotonia Congenita) var bu nedenle de kamudan engelli emeklisiyim. İst Barosuna kayıtlı serbest çalışan bir avukatım. Mesleki nedenle ruhsat alabilmem mümkün mü? Veya en azından kesin bir bilgi edinebileceğim yer neresidir?
Değerli meslektaşım saygılar,
Fiziki (dahiliye, ortopedi, göz, KBB, nöroloji) ve psikolojik yönden engel hali bulunanlara silah ruhsatı verilmiyor. Bu konuda en net bilgiyi bulunduğunuz yerdeki ilçe emniyet müdürlüğünün silah ruhsat büro amirliğine giderek öğrenebilirsiniz.
Meslektaşım merhabalar. Faaliyet belgesinden kasıt, fiili olarak avukatlık yapıyor olmak mı? Mesela ben bir baroya kayıtlıyım ancak fiili olarak avukatlık yapmıyorum, vergi levham da kapalı. Bu durumda silah taşıma ruhsatı alma hakkım var mı? Özellikle araştırma görevlisi olanların baro kaydı devam ediyor. Fiili olarak avukatlık yapmıyorlar. Bunların alma halkj var mıdır?
Teşekkür ederim.
Üstadım vergi levhanızın olmaması ya da fiili olarak avukatlık yapmıyor olmanızın bir önemi yok, mevzuat “baroya kayıtlı avukat” olma şartına bakıyor. Bağlı olduğunuz barodan faaliyet belgesini istediğiniz taktirde verecektir.
Hızlı dönüşünüz için oldukça teşekkür ederim. Sağ olun. İyi çalışmalar dilerim.
İyi çalışmalar,
Bulundurma ruhsatlı silah aldıktan sonra, taşımaya karar verdik.
Bu silahın ruhsatını ilave harç ödeyerek taşımaya çevirebiliyor muyuz?
Merhaba, bildiğimiz kadarıyla hakim savcılar silahı harç ödemeden alıyorlar. Bizde onlardan devr alsak acaba harç ve vergiden muaf olurmuyuz? Teşekkür ederim şimdiden
Merhaba. Ruhsatsız silah taşımaktan ceza almış bir avukat taşıma ruhsatı alabilir mi?
Avukat katip leri taşıma ruhsatı alabiliyor mu. Baro ya kayıtlı katıp
Merhabalar
Şirket avukatları için kendisine kayıtlı vergi levhası yoksa hangi belge ile gidilecektir. Teşekkürler